Rattenoverlast

Beste inwoners van de Gemeente Sint Anthonis

Zoals u wellicht op en in het nieuws gehoord zult hebben, is de bruine rat drastisch in opkomst in ons land. Ook de gemeente Sint Anthonis heeft hier behoorlijk last van en wil u vragen mee te helpen om dit probleem op te lossen.

Ratten verjagen en bestrijden!

Ratten zorgen steeds vaker voor overlast in onze gemeente. De knaagdieren verspreiden ziektes en beschadigen gebouwen. Voorkomen is makkelijk, bestrijden is moeilijk. 

Het is verboden om gif te gebruiken, zowel voor de gemeente als voor de inwoners, om ratten te doden. Net als muizen komen ratten op warmte en voedsel af. 

In de bebouwde omgeving zitten ratten vaak in kruipruimten, tuinen en riolen. Overlast van ratten in huis voorkom je door te zorgen dat ratten niet naar binnen kunnen en door voedselresten in afsluitbare bakken te bewaren. In Nederland staat de bruine rat al heel lang bekend als plaagdier.

Gaten en kieren dichten!

Ratten hebben maar een klein gaatje nodig om binnen te komen. Bruine ratten verplaatsen zich ook via riolen, putjes en regenpijpen. Met een speciale weringspasta, fijn gaas of staalwol kun je gaten in gevels en vloeren dichten. Let er bij ventilatieopeningen wel op dat de roosters en luchtgaten blijven ventileren. Openingen in spouwmuren kun je voorzien van een weringsplug (of muizenrooster), die de muur afsluit voor knaagdieren, maar de ventilatie intact laat.

Niets eetbaars laten slingeren!

Voedsel(resten) en dierenvoer trekken ratten aan. Een rattenplaag kun je voorkomen door geen afval op te hopen en afsluitbare afvalbakken te nemen. 

Als je voedsel en dierenvoer in je kelder, garage of schuur opslaat, kies dan voor knaagdierbestendige bakken. Maak dierenverblijven ontoegankelijk voor ratten en laat geen broodresten achter bij het voeren van vogels. Ook fruit dat van bomen afgevallen is, trekt ratten aan. In een schoon huis en opgeruimde tuin zal een rat minder snel nestelen. Ratten vinden nestmateriaal en beschutting op rommelige plekken waar veel materialen liggen. Je tuin biedt minder beschutting voor ratten als je struiken langs de onderkant snoeit, haardhout slim opstapelt en zorgt dat er geen rommel ligt langs gevels en schuurtjes.

Wat mag je zelf doen tegen ratten?

Begin met bovenstaande maatregelen om ratten buiten de deur te houden. Als het al te laat is mag je op eigen terrein ratten bestrijden, maar gifgebruik is verboden (binnen en buiten). 

Bij onjuist gebruik worden ratten namelijk resistent tegen gif, en ook nuttige of beschermde dieren gaan dood. Sommige klemmen en vallen zijn wel toegestaan.

De bronafbeelding bekijken

Als je ratten in je huis of tuin hebt, kan je het beste bij een lokale winkel goede klemmen gaan halen voor de bestrijding, zodat de dieren niet nodeloos hoeven te lijden.

Als lokaas kan je het beste pindakaas gebruiken.

Namens de Gemeente Sint Anthonis Bedankt!