Activiteiten van Kunstenaars

Er zijn geen komende activiteiten
Alle activiteiten

Over Kunstenaars

Theo Keurentjes

 

Xavier Albers

 

Gemeentelijke kunstkring

 

Juul baltussen

In de ban van het smidsvuur

Het is alsof er een scene uit de Lord of The Rings tot leven komt, waarin de dwerg Gimli aan het smeden is. In de werkplaats van smid Juul Baltussen schalt het geluid van harp, fluit, hamerslagen en brullend kolenvuur. Aan de wand hangt de reusachtige kop van een draak. De smid zelf maakt met zijn gedrongen gestalte en lange baard het plaatje compleet. Het enige dat ontbreekt, is de barse stem: Juul praat bescheiden met een zacht Brabants accent. Hij stoort zich niet aan de vergelijking met de Lords of The Ring. De Elfenmuziek die uit de speakers aan de wand klinkt brengt hem in de juiste stemming om een metershoge en sprookjesachtige draak te smeden.

Het meest recente werk van Juul Baltussen, een poort voor het Mookse bedrijf Gelmo dat gespecialiseerd is in hekwerken, is fantasievol en tegelijkertijd ambachtelijk. Twee eigenschappen die je de kunstenaar zelf ook kunt toedichten. Een smid die het ambacht tot kunst heeft verheven. Juul is de tel inmiddels kwijtgeraakt, maar er moeten honderden kunstwerken elders zijn beland, tot in Amerika aan toe. In het atelier van zijn landelijke woning in het Brabantse dorp Westerbeek leveren de vele fotos het bewijs. Baltussen oogt als een kunstenaar, witte baard, donkeren bril, levendige ogen en altijd een zwart petje. Toch voelt hij zich nog steeds een boer uit de Peel die bij toeval kunstenaar werd. Van jongst af aan was ik te vinden bij de smid in Oploo, de plaats waar ik opgroeide. Daar leerde ik het vak. Ik heb nooit gedacht: Ik word kunstenaar, andere gingen me zo noemen. Er zijn veel kunstenaars die niet van hun werk kunnen leven, mij lukt dat wel.

Roestvrij staal, cortenstaal, damaststaal, voor Juul Baltussen hebben deze materialen geen geheimen. Hij werkt er al 35 jaar mee. Velen werken zijn te vinden bij overheidsinstellingen en openbare ruimten. Vele instanties hebben niet alleen een figuratieve Baltussen in huis, vanwege de verrassende vormgeving en het creatieve materiaal gebruik. Het werk is laagdrempelig, onderhoudsvrij, hufterproof, is om aan te raken, staat tussen de mensen in en niet ergens ver weg op een onbereikbare plek.

Zijn werk wordt breed gewaardeerd. Niet alleen in Nederland.
Juul Baltussen nam in 2005 deel aan de Biennale Internationale Dell Arte Contemporanea in het Italiaanse Florence. Twee jaar later toonde hij zijn sculpturen in Zwitserland tijdens de EuropArt Geneva. Door het jaar heen exposeert hij regelmatig in Nederland tijdens kunstmanifestaties. Tevens maakt hij studenten van de kunstacademie en het Pieter Breughel Centrum wegwijs in de wereld van het staal, leert ze de smeedtechnieken.

Nieuws van Kunstenaars

Werk van Albers


Bij het werk van Xavier Albers, vooral zichtbaar in zijn schilderijen en gouaches, gaat het om het autonome kunstwerk, onafhankelijk van een onderwerp. Het is een “pure compositie”, waarbij kleur en vorm als zelfstandige elementen voor een innerlijke uitdrukking gebruikt worden. Daarbij zijn er in de compositie vaak geometrische vormen herkenbaar. Niet als ornamenten, maar […]

Lees verder

Werk van Albers


Het bijzondere van de kunstwerken van Xavier Albers is dat door experimenten in verfbehandeling, structuur, kleur, vorm en compositie er uiteindelijk een harmonisch werk ontstaat, waarbij er een essentieel evenwicht en systematische ordening van genoemde onderdelen is. 

Lees verder

Juul Baltussen


Kunstenaar Jules Baltussen aan het werk. Kunstenaar Jules Baltussen aan het werk. Kunstenaar Jules Baltussen aan het werk. Kunstenaar Jules Baltussen aan het werk. Kunstenaar Jules Baltussen aan het werk.

Lees verder
Alle nieuwsberichten