NIEUW KRUISBEELD VERSTERKT ENTREE WESTERBEEK


De entree van ons dorp, aan de weg tussen Overloon en Oploo zal verfraaid worden n met een modern kruisbeeld, wat de toevallige passant aan het denken zal zetten. Een kruisbeeld als kunstvoorwerp met een verwijzing naar de oorlog, zoals die in onze regio is gevoerd. Een verwijzing naar de neergestorte vliegtuigen in WOII, maar toevalligerwijs ook aan de weg richting Overloon.

Het huidige kruisbeeld (geplaatst in 1946 uit dankbaarheid) is traditioneel, en nagenoeg tot op de houtsplinter vergaan. Een rotte plek op de weg naar onze kern. Wij hebben onze lokale kunstenaar Juul Baltissen gevraagd hier naar te kijken en hij is met een prachtig voorstel gekomen. Zoals hij zelf omschrijft: “een ongebruikelijk, organisch gestileerd ontwerp. Boven in het kruis zit een druppelvorm. Is het een traan? Is het de omtrek van een hoofd? Is het een doorkijk naar het verleden of wellicht naar de toekomst?” De gebruikte materialen voor het corpus zijn bom- en granaatscherven die door de jaren heen in de omgeving van Westerbeek zijn gevonden. De sokkel is van cortenstaal en biedt ruimte aan een windvrije kaarshouder waarin langbrandende kaarsen passen. Juul geeft aan, dat hij het kruis extra lading wil geven door het te maken van granaatscherven. “Het idee dat Christus zich opofferde om voor de mens aan het kruis te sterven. 2019 jaar na de kruisiging, gaan oorlogen nog steeds door, waarvan deze scherven getuigen”. 

Wat wij, maar ook Juul Baltussen, willen onderschrijven is de bijzondere locatie waar dit kruis komt te staan. Er is vlakbij een vliegtuig neergestort en aan de Koolberg bij de familie Lemmen was een Engels hoofdkwartier en een telegraaf gestationeerd. Op deze weg, net voorbij dit kruispunt, zijn zeven Amerikaanse tanks afkomstig uit Normandië, vernietigd door een Duitse tank. Kortom, alle reden om dit kruispunt, deze toegangsweg tot Westerbeek, een bijzondere status te geven, middels dit hedendaagse kunstwerk. 

Het kunstwerk wordt zo geplaatst, dat er ruimte is om te rusten en na te denken over de bedoeling van dit kruisbeeld. Een plek waar onze inwoners, maar zeker ook toeristen/fietsers zullen stoppen om het kunstwerk nader te bekijken.

(op de foto het schaalmodel)