Sociom vraagt aandacht voor belang van vrijwilligers en brengt glossy uit

Aanhakend op campagne NOV ‘Mensen maken Nederland’

De samenleving verandert. De zorg van ouderen verschuift van professionals naar mantelzorgers. Van bejaardentehuizen naar langer thuis wonen. Van verzorgingsstaat naar participatiemaatschappij. De komende jaren groeit de groep senioren explosief en tegelijkertijd is er sprake van ontgroening. Daar bovenop komt nu de coronacrisis en steeds toenemende eenzaamheid onder iedere leeftijdscategorie. Hoe kan dit zorgvraagstuk worden aangepakt? Het antwoord: met de inzet van vrijwilligers. Vrijwillige inzet is iets voor iedereen, voor alle leeftijden en alle agenda’s. En het levert ook de vrijwilliger zeker wat op! Dat brengt Sociom aan het licht door aan te sluiten bij de campagne ‘Mensen Maken Nederland’ van het NOV én door het uitbrengen van een speciale Glossy. 

Professionele zorgmedewerkers kunnen samen niet meer tegemoetkomen aan de enorme hulpvraag van de maatschappij. Vrijwilligers kunnen hen ondersteunen. Samen kunnen we hulpvraag en –aanbod in kaart brengen, naar elkaar omkijken, een praatje maken, elkaar helpen met klusjes in het huis of in de tuin, noem maar op. Stichting Sociom – welzijnsorganisatie in het Land van Cuijk en West Maas en Waal – houdt zich bezig met vrijwilligersinzet. In het kader van het Nationale Jaar van de Vrijwillige Inzet wil ook zij graag vrijwilligers in het zonnetje zetten en vrijwilligerswerk extra onder de aandacht brengen. Dit doet Sociom door een speciale Glossy uit te brengen, boordevol verhalen en handige informatie. 

De glossy

Om zichtbaar te maken hoe leuk en veelzijdig vrijwilligerswerk kan zijn, brengt Sociom eenmalig een magazine uit. Hierin staan interviews met doorgewinterde krachten, maar ook met eenmalige vrijwilligers. Verder is het tijdschrift gevuld met een interview met voetbalster Kika van Es, rubrieken zoals film- en boekentips, wist-je-dat…, columns, een quiz en een winactie van de Boxmeerse Guido Weijers! Het tijdschrift komt begin dit jaar uit en zal een steentje bijdragen aan het beantwoorden van alle vragen die leven: het thema van deze week.

Campagne ‘Mensen Maken Nederland’ van NOV

Sociom heeft zich aangesloten bij het NOV en hun campagne ‘Mensen Maken Nederland’. Deze week staat in het teken van vragen. Vragen die spelen bij, misschien wel, aspirant-vrijwilligers. Vragen die kunnen zorgen voor twijfels. ‘Wat is de meerwaarde van vrijwilligerswerk?’, ‘Vrijwilligerswerk, dat is toch meer iets voor gepensioneerden?’ of ‘wat levert mij dat dan op?’ Misschien spelen er wel meer praktische vragen. ‘Als ik vrijwilliger word, moet ik dan elke week aanwezig zijn? Heb ik daar wel tijd voor?’ en ‘hoe zit het met de verzekering?’ Hele terechte vragen. En op die vragen, wil je natuurlijk antwoord. Lees daarom de glossy óf ga naar www.sociom.nl/vrijwilligerspunt. Sociom staat voor je klaar om die vragen te beantwoorden. 

Over Sociom

Sociom is een brede organisatie voor sociaal werk en werkt voor de vijf gemeenten in het Land van Cuijk en voor de gemeente West Maas en Waal. Sociom is er voor iedereen, van jongere tot senior. De sociaal werkers van Sociom brengen mensen samen, ondersteunen waar nodig en zijn altijd in de buurt. Zie ook www.sociom.nl.