Vuur van de Vrijheid

SYMBOOL VOOR LEVEN IN VREDE EN VRIJHEID

In de nacht van 4 op 5 mei, om 0:00 uur wordt jaarlijks het Vuur van de Vrijheid in Wageningen verdeeld en door meer dan 1.500 lopers naar veel gemeenten in Nederland gebracht. Bijzonder is dat dit jaar het vuur dit jaar ook in Kleve in Duitsland wordt binnengehaald. Dit vuur staat symbool voor leven in vrede en veiligheid.

De voormalige gemeente Boxmeer was elk lustrumjaar al van de partij, dit jaar komt het vuur ook in de nieuwe gemeente Land van Cuijk aan. De gedachte hierachter is de wel heel bijzondere situatie in de wereld. Iedereen merkt dat ‘VRIJ’ geen vanzelfsprekend begrip is. Om de Vrijheid te vieren is het initiatief door BING uit Boxmeer uitgewerkt. Een prachtige samenwerking met tientallen vrijwilligers.

Renners van verschillende loopgroepen uit de gemeente brengen het vuur lopend en rennend van Wageningen in de nacht naar Grave. Daar wordt het vuur ontvangen bij het bevrijdingsmonument opzij van het Gemaal aan de Graafse kant van de Maasbrug ’s morgens om 08:30 uur. Het vuur wordt daar ‘gedeeld’: een tweetal loopgroepen rent door de verschillende kernen, om uiteindelijk in Overloon aan te komen.

Om ongeveer 13.40 uur wordt het vuur in Oploo opgehaald door Westerbeekse lopers. Zij lopen/rennen via de Watermolenstraat en de Broekstraat naar de kerk. Daar is een stop van ongeveer 20 minuten, waarna zij het vuur via de Stevensstraat en de Lindelaan verder brengen naar Stevensbeek.  Daar geven ze het vuur om ongeveer 15.00 uur door.

Natuurlijk willen we langs de route zoveel mogelijk publiek. Kom allemaal!!