Nieuwsbrief Peel Natuurdorpen

ONZE STIP OP DE HORIZONEen fraai coulissenlandschap 
van-voor-door-en-met boeren dat speels
als een ruim 100 km lange gordel van natuurparels 
van noord naar zuid door de hele Peel slingert!
Peel Natuurdorpen projectPeel Natuurdorpen klein en fijn wonen in nieuwe natuurGoed nieuws!Groen licht voor demolocatie Heihorst van het Peel Natuurdorpen project. Het college van B&W van de gemeente Maashorst nam 24 januari een positief besluit. Zie het persbericht van de gemeente Maashorst: Persbericht gemeente MaashorstZo’n demolocatie is keihard nodig om in de praktijk te kunnen laten zien wat het doel van Peel Natuurdorpen is. Laten zien hoe een coulissenlandschap, met daarin verscholen tiny houses, er in de praktijk uitziet. Zien en beleven daar draait het om!Gemeente Maashorst bijt hiermee de spits af. Daar is lef voor nodig. Peel Natuurdorpen waardeert dit uiteraard zeer. Als er één schaap over de dam is volgen er meer.De HeihorstNovexEn meer ‘schapen’ zijn hard nodig, want Peel Natuurdorpen is een project dat over de héle Peel gaat. Daarom is de Novex. (Nationale omgevingsvisie extra) belangrijk voor Peel Natuurdorpen. Want juist doordat de Peel een Novex gebied is, kan er geëxperimenteerd worden met zaken die niet voor de hand liggen, zoals wonen op landbouwgrond.Een inspirerende demolocatie vormt de katalysator voor de hele Peel (en erbuiten). Hard nodig als we de klimaatopgave serieus nemen, de natuur een ferme impuls willen geven, een leefbaar platteland willen en als bijvangst het woonprobleem mee aanpakken. Het Rijk heeft De Peel aangewezen als één van de Novex gebieden en wil hiermee met de regio, gebiedsgericht- en opgavegericht samenwerken. Dit met aandacht voor de brede ruimtelijke en fysieke opgaven: ·  Een extra impuls geven aan grote transities.·  Extra steun voor de aanpak van grote, integrale fysieke opgaven.Voortgang pilotHeihorst (demolocatie) is één van de vier pilotgebieden in het noordelijk deel van de Brabantse Peel.Voor de 3 andere gebieden van de pilot (Groespeel, Landhorst en Voskuilen) is in december een verbeelding gemaakt door Werkend Landschap samen met de boeren. Ofschoon allemaal nog in concept, zien die verbeeldingen er nu al fantastisch uit. Als de demolocatie van de grond komt, geeft dat ook voor deze gebieden een extra impuls.De pilot is bedoeld om te leren en te ervaren. Hij geeft ons straks inzicht in de kansen en uitdagingen die verschillende gebieden kenmerken. Met die kennis kan een verdere uitrol over de hele Peel vakkundig geschieden.Cursus Landschapslandbouw excursie Cursus LandschapslandbouwFraaie landschappen maken en onderhouden dat doe je niet zomaar. Daarom is er een cursus gestart: Landschapslandbouw in de Peel. Speciaal voor de boeren om (weer) te leren hoe je natuur aanlegt en onderhoud en hoe je geomorfologische kenmerken (o.a. wijst en breuken) slim kunt benutten in het nieuwe landschap.Deze cursus startte in mei 2022 en loopt tot medio 2024. In totaal 8 bijeenkomsten. Inmiddels zijn alle 6 de groepen opgestart en de deelnemers zijn super gemotiveerd. Zelfs boeren buiten het Peel gebied zijn geïnteresseerd en volgen de cursus. Dit maakt duidelijk dat ook boeren buiten de Peel landschap belangrijk vinden.Zie voor meer informatie Cursus Landschapslandbouw