Nieuws van AgroProeftuin de Peel

Nieuwsbrief 26 juni 2023Bekijk de webversie
Nieuws van AgroProeftuin de Peel
7 juli: ronde langs innovatieve teelten
Spreek de boeren van de proeflocatie zelf Vrijdag 7 juli organiseert AgroProeftuin de Peel de jaarlijkse open dag op de proeflocatie in Zeeland (Noord-Brabant). 
 Bezoekers krijgen op de proeflocatie een thematische rondleiding langs eiwitrijke gewassen, vezelgewassen of nieuwe teeltmethoden. Het zijn experimenten die bijdragen aan verduurzaming van de agrarische productie, aan verbetering van de bodemvruchtbaarheid en waterkwaliteit én kansen bieden op een beter verdienmodel voor de boer.

De betrokken boeren zijn deze dag aanwezig om zelf toe te lichten met welke uitdagingen ze te maken hebben, waarom ze een bepaalde teelt of teeltmethode hebben gekozen en wat de verwachtingen zijn. 

Hieronder een preview wat er tijdens de open dag onder andere te zien is.  
Aanmelden voor de rondleiding op open dag
Teeltmethodes miscanthus vergelijken
Leer hier meer over de afzet van miscanthusOpkomstpercentage verhogen met potplanten
Nieuw op de proeflocatie is de teelt van vijf verschillende vezelgewassen. Een van de vezeltelers is Bert Peters. Hij is boomkweker in Heeswijk-Dinther en experimenteert met de teelt van miscanthus (olifantsgras). Helemaal nieuw is de teeltmethode die hij uittest: potplanten miscanthus. “We zijn benieuwd wat het beste aanslaat: wortelstokken of potplanten miscanthus.”
 
Zelf horen wat Bert zijn verhaal is en zien hoe de miscanthus erbij staat? Kom dan kijken op de open dag.
Biodiversiteit op de proeflocatie
‘Als alles tot rust komt, komt het wild hier tot leven’
Niets ontgaat hem. Wild, maar ook veldwerkzaamheden; alles ziet hij vanuit zijn schuilhut. Huub van de Lockand vertoeft bijna dagelijks op de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel. Als jager en wildbeheerder houdt hij al zes jaar toezicht op de stand van het wild en de natuur op de 35 hectare proefvelden.

De natuur en de 15 proefvelden met gewassen voor food, feed en bouw gaan hand-in-hand. Zelf zien? Kom dan 7 juli naar onze open dag. 
 
Lees hier het verhaal van Huub
Nieuwe teelt: bonen op zandgrond
‘Bonen houden van warmte’
“Wij zoeken een nieuwe akkerbouwgewas dat goed is voor de bodem, past binnen de GLB-eisen én een goed saldo oplevert.” Akkerbouwer Chiel de Haas in Beers gaat daarom witte en zwarte bonen telen op de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel. Als experiment, want hij is benieuwd of deze bonen het goed doen op zandgrond.

Zelf horen wat Chiel zijn verhaal is en zien hoe de bonen erbij staan? Hij is zelf aanwezig tijdens de open dag op 7 juli.
 
Bekijk hier de opzet van de bonenproef
Zoekt jouw kringloopproject ondersteuning? AgroProeftuin de Peel helpt met grond, netwerk, financiering en advies. Aanleverdatum voor nieuwe subsidieprojecten is 16 augustus
Over onsAgroProeftuin de Peel is een samenwerking van AgriFood Capital, RNOB, Provincie Noord-Brabant, ZLTO, HAS Green Academy en Wageningen University & Research. De financiering komt van de Regiodeal Noordoost-Brabant en het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland. 

Meer informatie is te vinden op onze website of neem contact op met programmacoördinator
Celine van Soest: 06 82 14 16 06 /   
c.vansoest@agrifoodcapital.nl.