Burenmailing Min van Def

NAVO Interoperabiliteitsoefening 2023 – vliegbewegingen week 40

Ministerie van Defensie
4 september 2023
Beste buur, In deze burenmailing leest u het volgende:NAVO interoperabiliteitsoefening 2023Vliegbewegingen week 40 – oefening Basic Strike
NAVO Interoperabiliteitsoefening 2023
De Luitenant-generaal Bestkazerne is van 11 tot en met 22 september het toneel van de derde editie van oefening Technical Interoperability Exercise 2023 (TIE23). Met deelnemers uit binnen- en buitenland werkt C-UAS Joint Nucleus en NATO Communication and Information Agency (NCIA) aan de beste technologieën om de dreiging van drones tegen te gaan.

Drones zijn niet meer weg te denken. Ze zijn klein, snel en makkelijk bedienbaar. Met een creatieve geest kunnen ze gebruikt worden voor allerlei doeleinden en vormen ze dus een serieuze bedreiging. Tijdens TIE23 worden door de deelnemers technische interoperabiliteitsoplossingen getest. In de strijd tegen kleine drones zijn ontwikkelingen van interoperabiliteit tussen NAVO-landen van groot belang.

De oefening vindt plaats binnen de hekken van de kazerne, voor de omgeving zullen de drones niet hoorbaar of waarneembaar zijn aangezien ze op zeer lage hoogte vliegen en nauwelijks geluid produceren.Vliegbewegingen week 40 – oefening Basic Strike
 Vanaf maandag 2 t/m vrijdag 6 oktober vliegen er in verschillende blokken (gevechts)vliegtuigen rond in de omgeving De Peel.Krijgsmachtpersoneel (ook van andere NAVO-landen) leren bij de School Grond-Lucht Samenwerking om samen te werken met vliegtuigen en helikopters. De training in omgeving De Peel staat in het teken van het aanvragen van luchsteun. De militairen die luchtsteun aanvragen noemen we ook wel Joint Terminal Air Controllers (JTAC). De JTAC is een gekwalificeerde operator die in staat is om, vanuit een vooruitgeschoven positie, gevechtsvliegtuigen, aanvalshelikopters en bewapende UAV’s aan te sturen boven het inzetgebied. De JTAC wordt vaak gezien als een missie essentiële functie vanwege het belang van luchtsteun bij hedendaagse Speciale Operaties. Vliegbewegingen Pale Strike:Maandag 2 oktober in de middag
Dinsdag 3 t/m donderdag 5 oktober in de ochtend t/m einde middag
Vrijdag 6 oktober in de ochtend en vroeg in de middag De volgende toestellen kunt u waarnemen:SIAI-Marchetti SF.260 (civiel vliegtuig)
L-39 Albatros (civiel vliegtuig)
 Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen er voor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd. Klacht geluidsoverlast vliegtuig of helikopter
Defensie streeft ernaar met zijn vliegtuigen en helikopters niet meer geluid te veroorzaken dan strikt nodig. Het is alleen niet mogelijk om iedere vorm van geluid te voorkomen. Klacht indienen
Voor klachten over militair vliegverkeer kunt u het online klachtenformulier gebruiken.